Ciecierzyca nie tylko nadaje się na hummus, można ją także użyć na wiele innych sposobów. Świetnie nadaje się jako składnik zupy, lub do dania pomidorowego z chorizo. Ciecierzyca doskonale zastępuje makaron lub ryż, które często je się z takimi daniami. Cieciorka po ugotowaniu staje się miękka, ale trzyma strukturę, nie staje się ciapką. Doskonale nadaje się do wielu dań jednogarnkowych, zarówno wegańskich jak i mięsnych. W dodatku jest bardzo zdrowa. Zamiast chorizo, w tym daniu można użyć kurczaka lub inną kiełbasę.
Składniki na potrawkę z chorizo:
- 150 g kiełbasy chorizo
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- natka pietruszki
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Chorizo pokroić na dosyć cienkie plasterki. Na suchej patelni podsmażyć chorizo, aż się zarumieni.
2. Następnie dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek. Smażyć 1 minutę.
3. Dodać obraną, startą na tarce, lub pokrojoną, w drobne słupki marchew. Dodać pokroją w kostkę lub słupki paprykę. Smażyć, aż marchew i papryka lekko zmiękną.
4. Dodać ostrą, mieloną paprykę oraz wędzoną słodką paprykę. Chwilę podsmażyć. Dodać bulion.
5. Dodać pomidory z puszki. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć.
6. Dodać odsączoną od zalewy, ciecierzycę z puszki.
7. Doprawić oregano, tymiankiem, solą i pieprzem.
8. Podawać z świeżo posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także:
Kurczak po meksykańsku z brzoskwiniami
Kopytka zapiekane w hiszpańskim stylu
Paella z chorizo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz