niedziela, 25 lutego 2018

Chorizo w sosie pomidorowym z ciecierzycą

gulasz z chorizo


Ciecierzyca nie tylko nadaje się na hummus, można ją także użyć na wiele innych sposobów. Świetnie nadaje się jako składnik zupy, lub do dania pomidorowego z chorizo. Ciecierzyca doskonale zastępuje makaron lub ryż, które często je się z takimi daniami. Cieciorka po ugotowaniu staje się miękka, ale trzyma strukturę, nie staje się ciapką. Doskonale nadaje się do wielu dań jednogarnkowych, zarówno wegańskich jak i mięsnych. W dodatku jest bardzo zdrowa. Zamiast chorizo, w tym daniu można użyć kurczaka lub inną kiełbasę. 

Składniki na potrawkę z chorizo:
  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki 
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • natka pietruszki
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Chorizo pokroić na dosyć cienkie plasterki.  Na suchej patelni podsmażyć chorizo, aż się zarumieni.

2. Następnie dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut. Dodać czosnek. Smażyć 1 minutę.

3. Dodać obraną, startą na tarce, lub pokrojoną, w drobne słupki marchew. Dodać pokroją w kostkę lub słupki paprykę. Smażyć, aż marchew i papryka lekko zmiękną. 

4. Dodać ostrą, mieloną paprykę oraz wędzoną słodką paprykę. Chwilę podsmażyć. Dodać bulion.

5. Dodać pomidory z puszki. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. 

6. Dodać odsączoną od zalewy, ciecierzycę z puszki.

7. Doprawić oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. 

8. Podawać z świeżo posiekaną, natką pietruszki.

Smacznego!


Zobacz także:

Kurczak po meksykańsku z brzoskwiniami











Kopytka zapiekane w hiszpańskim stylu












Paella z chorizo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz