Pewnie większość z Was w kuchni używa świeżych ziół, zwłaszcza w sezonie. Często kupujemy ich więcej, niż w danym momencie jesteśmy w stanie zużyć. Mrożenie to świetny sposób, aby nie marnować ziół i zachować ich aromat. W przypadku suszenia, zioła tracą naturalne olejki eteryczne, które gwarantują ich intensywny smak i aromat. Mrożenie natomiast pozwala zachować wszystkie te walory.
Nie wszystkie zioła można mrozić w ten sam sposób. Jakiś czas temu oglądałam program Jamiego Olivera, o tym jak nie marnować jedzenia. Przedstawił sposób mrożenia m.in bazylii. Postanowiłam zagłębić się w temat i też zacząć mrozić zioła, gdyż sporo się ich w mojej kuchni marnowało. Prosty i szybki sposób na zachowanie ziół, po które później można sięgnąć w każdej chwili.
BAZYLIA, OREGANO, SZAŁWIA, TYMIANEK, ROZMARYN
Te zioła najlepiej jest mrozić w oliwie z oliwek. Zanim dowiedziałam się o mrożeniu w oliwie, próbowałam zamrozić rozmaryn w woreczku foliowym. Umieściłam w nim całą gałązkę rozmarynu. Po tygodniu zobaczyłam ze liście mają masę czarnych plam. Nie wyglądało to apetycznie i nie mam pojęcia z jakiego powodu tak się stało, ponieważ jak mroziłam to listki były ładne, zielone. Na mrożeniu ziół w oliwie nigdy się nie zawiodłam. Zioła świetnie się zachowały w niezmienionej postaci i dobrze smakowały.
1. Umyć zioła pod bieżącą, chłodną wodą.
2. Osuszyć.
3. Drobno posiekać. Umieścić w plastikowych foremkach do kostek lodu.
4. Delikatnie, małą strużką zalać zioła oliwą z oliwek.
5. Zabezpieczyć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Następnego dnia można wyjąć ziołowe kostki i przełożyć do plastikowego pojemnika lub woreczka.
Zioła z oliwą należy bezpośrednio spożyć po rozmrożeniu, w ciągu jednego dni. Niestety taka rozmrożona oliwa nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
KOPER, NATKA PIETRUSZKI, LUBCZYK OGRODOWY, SZCZYPIOREK, MIĘTA
Te zioła z powodzeniem można zamrozić bezpośrednio, bez stosowania oliwy z oliwek.
1. Zioła umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym i pozostawić chwilę do przeschnięcia.
2. Posiekać zioła.
3. Teraz mamy kilka możliwości zapakowania ich:
- Woreczek foliowy, spożywczy - zioła przełożyć do woreczka. Można podzielić na kilka małych, jednorazowych porcji, lub umieścić w jednym woreczku i podbierać w razie potrzeby. Należy wówczas pamiętać, aby resztę szczelnie zamknąć i szybko włożyć z powrotem do zamrażalnika.
- Plastikowy pojemnik do żywności- posiekane , świeże zioła można także przechowywać w pojemniku do żywności. Należy go szczelnie zamknąć. Na pojemniku musi być oznaczenie, że nadaje się do mrożenia. Większość pojemników ma to logo.
- Foremki do kostek lodu- Posiekane zioła można umieścić w przegródkach od kostek do lodu i delikatnie zalać je wodą.
Takie zamrożone kostki można używać do sosów, zup, sałatek.
Dobrze jest zamrożone zioła podpisać wraz z datą mrożenia. Później może być problem z określeniem co to za zioło i kiedy było zamrożone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz