Praktyczne porady

Aby makaron się nie sklejał po ugotowaniu
Do wody przed wrzuceniem makaronu dodaj niewielką ilość oleju lub oliwy.








Jeżeli przesolisz swoje danie
Włóż na kilka minut kawałek surowego, obranego ziemniaka. Wyciągnie nadmiar soli z dania.








Jak sprawdzić czy ciasto jest upieczone
Wystarczy wbić drewniany patyczek, jeżeli będzie suchy to ciasto jest gotowe, jeżeli będzie się kleił to trzeba jeszcze piec.







Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni się rozgrzał

Większość potraw trzeba smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Jeżeli nie będzie wystarczająco rozgrzany, to danie wchłonie dużo tłuszczu, zamiast się ładnie usmażyć na złoty kolor. Jednym ze sposobów sprawdzenia temperatury tłuszczu jest kropla wody, jeżeli będzie skwierczeć to znaczy, że temperatura jest wysoka. Inne sposoby to np. wrzucić kawałek pieczywa, jeżeli się usmaży, to tłuszcz jest gotowy. Jeżeli smażymy kawałki kurczaka lub innego mięsa to najpierw można wrzucić jeden najmniejszy, jeżeli będzie się od razu energicznie smażył to można wrzucać resztę. Jeże smażymy pączki, racuchy itp. można najpierw wrzucić mały kawałeczek samego ciasta. 



Aby otrzymać jak więcej soku z cytryny
Trzeba ją wcześniej masować, ugniatać w rękach.








Szybkie obieranie imbiru
Imbir można sprawnie obrać za pomocą obieraczki do ziemniaków. Można także pokroić nią na ładne, cienkie plasterki np. do herbaty.



Żeby banan nie czerniał po przekrojeniu
Wystarczy skropić go sokiem z cytryny.







Sposób na sprawdzenie czy jajko jest świeże
Należy włożyć jajko do naczynia z wodą, tak aby było całkowicie zanurzone.  Jeżeli jajko leży na dnie to jest bardzo świeże. Jeżeli tylko dotyka dna to nie jest super świeże, ale jeszcze przydatne do spożycia. Jeżeli pływa po powierzchni należy je wyrzucić.




Szybkie siekanie orzechów
Orzechy położyć na desce do krojenia, przykryć foliowym woreczkiem i potłuc delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa.







Obieranie pomidorów ze skórki
Pomidory zalać wrzątkiem na kilkanaście sekund. Skórka łatwo da się oddzielić.







Mrożenie pieczywa
Aby codziennie mieć świeże pieczywo bez wychodzenia z domu można je mrozić. Ważne jest żeby zrobić to od razu po jego zakupie (a nie po całym dniu). Im świeższe i bardziej chrupiące pieczywo zamrozimy, tym lepsze będzie po rozmrożeniu. Pieczywo można porcjować w woreczki po kilka kromek chleba lub pojedyncze bułki. Po rozmrożeniu pieczywo jest równie pyszne jak przed zamrożeniem. Wystarczy rano pół godziny przed śniadaniem je wyciągnąć z zamrażalnika lub szybko rozmrozić w mikrofalówce. 



Szybkie i łatwe obieranie czosnku
Nie wiem jak wam, ale mi zawsze kiepsko szlo obieranie czosnku. Teraz wiem, że aby szybko i łatwo obrać czosnek wystarczy go wcześniej pomoczyć w miseczce z chłodną wodą (kilka minut). Skorupka robi się miękka i ładnie odchodzi. Obieranie jest szybkie i proste. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz