Tym razem nieco inny przepis na farsz do uszek. Zwykle każdy robi z gotowanego mięsa z rosołu. Teraz postanowiłam zrobić farsz w inny sposób. Domownicy w święta byli zachwyceni tymi uszkami. Delikatnie wędzony aromat pochodzący z wędzonej, słodkiej papryki świetnie komponował się z czerwonym barszczem.
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- niecałe 3/4 gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju
Przygotowanie farszu:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chwilę przesmażyć.
2. Dodać słodką, ostrą oraz wędzoną mieloną paprykę. Smażyć 1 minutę.
3. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut, aż całe mięso zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli używacie bardzo chudego mięsa z szynki, to można dodać dodatkowe 2 łyżki masła, aby farsz nie był zbyt suchy.
4. Gotowy farsz przełożyć do blendera. Dodać świeżą, posiekaną natkę pietruszki, całość zblendować.
5. Przed lepieniem uszek, farsz musi być wystudzony.
Przygotowania ciasta:
1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, sól, żółtko. Porcjami, ostrożnie dodawać gorącą wodę (ale nie wrzątek). Zagniatać ciasto. Nie dodawać na raz dużej ilości wody, aby żółtko się nie ścięło. Ciasto musi być gładkie, elastyczne. Ciasto odłożyć do miski i przykryć na 15 minut, aby odpoczęło.
2. Oderwać kawałek ciasta i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno mieć grubość między 1 mm a 3 mm, w zależności od preferencji. Wycinać małe kółka. Można wycinać np. od kieliszka od szampana.
3. Do każdego kółka ciasta nakładać odrobinę farszu. Zamknąć jak mały pierożek. Następnie skleić ze sobą dwa końce pierożka, tak aby powstały uszka.
4. Uszka gotować w lekko osolonej wodzie. Gotować od wypłynięcia około 4 minut. Uszka najlepiej gotować na bieżąco, niedużymi porcjami. Jeżeli chcecie ugotować na raz, to podczas klejenia, gotowe uszka przykryć folią spożywczą lub ściereczką, aby nie wyschły. Jeżeli uszka za bardzo wyschną, to podczas gotowania mogą się rozkleić.
Jeżeli zapomnicie posolić ciasta na pierogi, to nic straconego. Wystarczy bardziej posolić wodę podczas gotowania (około 1,5 łyżki na 2 litry wody).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz