Pyszny, zdrowy i sycący pudding ryżowy. Może zastąpić śniadanie czy kolację. Zapach truskawek przypomniał mi o letnim sezonie, kiedy jest dużo pysznych owoców. Pudding, dzięki odmianie ryżu arborio, wyszedł bardzo kremowy. Naturalny, bez konserwantów deser, którym można zastąpić jogurty i inne deserki. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Składniki:
PUDDING RYŻOWY:
- 1/4 szklanki ryżu arborio
- ok. 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki syropu z agawy (może być też miód, stewia lub zwykły cukier)
- kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (przepis na domowy cukier waniliowy, znajdziecie tutaj: cukier waniliowy).
- 200 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki cukru różanego
Sposób przygotowania:
1. Ryż wsypać do garnuszka, dodać mleko kokosowe, zagotować. Dodać syrop z agawy. Gotować na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wchłonie mleko kokosowe i będzie miękki. Pudding musi pozostać lekko płynny, ponieważ po schłodzeniu ryż wchłonie jeszcze napęcznieje. Dodać aromat waniliowy lub cukier waniliowy.
2. Truskawki umieścić w małym rondelku dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż truskawki puszczą nadmiar soku i stworzy się truskawkowy mus (około 15-20 minut).
3. Pudding ryżowy umieścić w miseczce lub słoiku, wyłożyć mus truskawkowy. Ozdobić posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów.
Nadmiar konfitury włożyłam do słoiczka, a następnie do lodówki. Użyje jeszcze do kolejnych deserków.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz