Pyszny deser, z moim ulubionym kremem ze śmietany i sera mascarpone, oraz orzeźwiającym musem brzoskwiniowym. Wcześniej robiłam ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym. Teraz postanowiłam zrobić jego szybką wersję, w szklaneczkach. Z podanego przepisu wyszło mi jakieś 8 deserków.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 opakowanie biszkoptów lub samodzielnie upieczony biszkopt
Sposób przygotowania deserków:
1. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odłożyć na bok. Syrop z brzoskwiń zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę prosto z opakowania. Dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie (1 sztukę zostawić do ozdobienia deserków). Zblendować na gładki mus. Ostudzić, włożyć do lodówki i sprawdzać co jakiś czas czy mus zaczyna lekko tężeć.
2. Śmietanę, po bezpośrednim wyjęciu z lodówki (musi być schłodzona) przelać do dosyć wysokiego naczynia lub miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ubić na gładki, sztywny krem. Należy uważać, aby nie miksować zbyt długo aby krem się nie zważył.
3. W szklankach układamy warstwowo: mus brzoskwiniowy, pokruszone biszkopty, krem z mascarpone, następnie znów biszkopty, mus i na koniec krem.
4. Całość ozdobić pokrojoną w kostkę brzoskwinią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz