Składniki:
- 500 g kiełbasy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki kaszy pęczak
- 500 - 600 ml bulionu warzywnego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 czerwonych papryk
- 4 pomidory malinowe
- 2 marchewki
- kilka łyżek oleju
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina chili w proszku lub kawałek świeżej papryki chili
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Papryki rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na suchej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spodem do dołu. Piec w 180 stopniach ok 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, ściągnąć z papryki skórę. Pokroić paprykę w duże kawałki.
2. Kiełbasę pokroić w talarki. Usmażyć na patelni, na łyżce oleju na rumiany kolor. Zdjąć kiełbasę z patelni i odłożyć.
3. Na wytopionym tłuszczu po smażeniu kiełbasy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać posiekany czosnek. Smażyć około 1 minutę.
4. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, dodać na patelnię, dodać także kaszę pęczak. Smażyć około 1-2 minuty. Dodać słodką paprykę w proszku i chili.
5. Zalać kaszę gorącym bulionem. Gotować pod przykryciem 10 minut. Dodać startą na grubych oczkach marchew. Gotować kilka minut dalej pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodać paprykę, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć kilka minut.
7. Pieczarki pokroić w plasterki posolić i dusić kilka minut na osobnej patelni, na kilku łyżkach oleju. Odsączyć pieczarki z nadmiaru wody i dodać do całości. Dodać także wcześniej usmażoną kiełbasę. Chwilę smażyć.
8. Doprawić solą i pieprzem. Dodać także czubrycę czerwoną.
9. Podawać w głębokim talerzu. Wierzch posypać posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz