Kolejny wariant ciasta, które już wielokrotnie robiłam, tym razem z musem wiśniowym. Tradycyjny biszkopt z pysznym kremem ze śmietany i kremu mascarpone. Kaloryczny, ale pyszny. Mus wiśniowy ma bardzo intensywny i lekko kwaskowaty smak.
Składniki na biszkopt:
4 jajka rozmiar L
100 g cukru
140 mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki oleju
1 łyżka mleka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
300 ml śmietany 30-36%
250 g sera mascarpone
4 łyżki cukru pudru
Mus wiśniowy:
- ok 450 g mrożonych lub świeżych wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
Poncz do zwilżenia biszkoptu:
sok z całej cytryny
kilka łyżeczek cukru
ok. 150 ml przegotowanej ostudzonej wody
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Wykonanie kremu:
1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
2. Następnie dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników.
Wykonanie musu wiśniowego:
1. Wiśnie zagotować w rondelku. Jak puszczą sok to dodać galaretkę rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody. Wymieszać a następnie zblendować na gładki mus.
Biszkopt po wystudzeniu zwilżyć wodą z sokiem z cytryny lub innym ulubionym ponczem. Na biszkopt wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć tężejący mus wiśniowy.
Ciasto podawać skropione syropem z agawy lub miodem. Smacznego!
O mniam, musiał smakować wybornie! Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia :)
OdpowiedzUsuń