wtorek, 31 października 2017

Biszkopt z musem wiśniowym

biszkopt

Kolejny wariant ciasta, które już wielokrotnie robiłam, tym razem z musem wiśniowym. Tradycyjny biszkopt z pysznym kremem ze śmietany i kremu mascarpone. Kaloryczny, ale pyszny. Mus wiśniowy ma bardzo intensywny i lekko kwaskowaty smak. 

Składniki na biszkopt:

    4 jajka rozmiar L
    100 g cukru
    140 mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 łyżki oleju
    1 łyżka mleka
    1 łyżeczka aromatu waniliowego

Krem:

    300 ml śmietany 30-36%
    250 g sera mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

Mus wiśniowy:
  • ok 450 g mrożonych lub świeżych wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa


Poncz do zwilżenia biszkoptu:

    sok z całej cytryny
    kilka łyżeczek cukru
    ok. 150 ml przegotowanej ostudzonej wody

Sposób przygotowania biszkoptu:

 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  
 2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 
 3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
 4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
 5.  Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką. 
 6.  Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 19 x 28 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.

Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.


Wykonanie kremu:

1. Śmietanę, po bezpośrednim wyciągnięciu z lodówki ubić mikserem.
2. Następnie dodać cukier puder i ser mascarpone, chwilę miksować, tylko do połączenia składników. 

Wykonanie musu wiśniowego:

1. Wiśnie zagotować w rondelku. Jak puszczą sok to dodać galaretkę rozpuszczoną w 150 ml gorącej wody. Wymieszać a następnie zblendować na gładki mus. 

Biszkopt po wystudzeniu zwilżyć wodą z sokiem z cytryny lub innym ulubionym ponczem.  Na biszkopt wyłożyć krem. Na wierzch wyłożyć tężejący mus wiśniowy.

Ciasto podawać skropione syropem z agawy lub miodem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. O mniam, musiał smakować wybornie! Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń