Pierwszy raz postanowiłam robić hummus z ciecierzycy z puszki. Nie miałam zbyt wiele czasu, a gotowanie ciecierzycy trwa ponad godzinę. Hummus wyszedł na prawdę pyszny, a ja zaoszczędziłam sporo czasu. Kiedyś średnio przepadałam za koperkiem, ale teraz go uwielbiam! Hummus z koperkiem jest naprawdę obłędny. Świetna odmiana od tradycyjnego hummusu.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki pasty Tahini
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki wody przegotowanej
możecie także dodać szczyptę kuminu
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
2. W naczyniu od blendera umieścić ciecierzycę, dodać 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek posiekanego czosnku, 2 łyżki pasty Tahini, 2 łyżki przegotowanej, ostudzonej wody. Zblendować na gładką masę. Jeżeli hummus będzie zbyt gęsty można dodać więcej wody.
3. Dodać posiekany koperek, oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać łyżką.
4. Koperkowy hummus przenieść do miseczki, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek, oraz ozdobić posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz