Znudziło mi się ciągle jedzenie tego samego na kanapki, więc postanowiłam robić nową pastę. Robiłam akurat hummus i przy okazji zrobiłam też pastę z pestkami dyni. Porcja nie jest bardzo duża, taka w sam raz dla dwóch osób na kilka kanapek. Jeżeli potrzebna większa ilość, wystarczy podwoić składniki.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (już po ugotowaniu),
- 3 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki ojeju z pestek dyni,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub 2 ząbki świeżego czosnku,
- sól, pieprz,
- przegotowana woda
Wykonanie:
Pestki z dyni zarumienić na suchej patelni. Następnie zblendować je miałko. Dodać ciecierzycę, czosnek, olej z pestek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i dokładnie zblendować. Dodać przegotowaną wodę do uzyskania ulubionej konsystencji. Ja zwykle dodaję 3 łyżki bo nie lubię zbyt płynnej pasty. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu, żeby nie było mdłe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz