poniedziałek, 18 lutego 2019

Kruche ciasteczka z dziurką i konfiturą

ciastka z dziurką

ciastka z dziurką

Dawno nie piekłam ciasteczek, a to bardzo prosty i szybki deser. Podzielny, idealny do kawki czy na przekąskę do pracy. Zawsze się udają 👌

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 90 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią (można go zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj:domowy cukier waniliowy)
  • cukier puder do dekoracji 
  • słoiczek ulubionej konfitury (ja użyłam porzeczkowej i śliwkowej)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.

2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

4. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać kółka. Połowa całych kółek i połowa z dziurką. Dziurkę w środku można wyciąć od małego kieliszka. 

5. Ciastka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 7-8 minut. Aż ciastka się zarumienią.

6. Po wystudzeniu, na środku całych kółek wyłożyć po łyżeczce konfitury. Przykryć ciasteczkiem z dziurką. Udekorować cukrem pudrem. 


1 komentarz: