wtorek, 5 lutego 2019

Smażony ryż z pieczarkami

ryż z pieczarkami

ryż z pieczarkami

Jeżeli macie nadmiar pieczarek i nie macie pomysłu co z nimi zrobić, polecam smażony ryż pieczarkami. Może stanowić samodzielne danie, lub po prostu dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków, czy zwykłego ryżu. Zawsze to dodatkowe urozmaicenie. Wystarczy masełko, pieczarki, ryż i nieco ziół. 

Składniki:
  • 1 torebka ryżu
  • 300 g pieczarek
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

2. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni, na maśle podsmażyć pieczarki, dodać ugotowany ryż, sporo posiekanego szczypiorku i natkę pietruszki. Smażyć 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz