Jeżeli macie nadmiar pieczarek i nie macie pomysłu co z nimi zrobić, polecam smażony ryż pieczarkami. Może stanowić samodzielne danie, lub po prostu dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków, czy zwykłego ryżu. Zawsze to dodatkowe urozmaicenie. Wystarczy masełko, pieczarki, ryż i nieco ziół.
Składniki:
- 1 torebka ryżu
- 300 g pieczarek
- szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pieczarki oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Na patelni, na maśle podsmażyć pieczarki, dodać ugotowany ryż, sporo posiekanego szczypiorku i natkę pietruszki. Smażyć 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz