niedziela, 24 czerwca 2018

Pulpeciki w sosie chrzanowo-koperkowym

pulpeciki w sosie chrzanowym

sos chrzanowy

Zapomniałam już jak w prosty sposób można urozmaicić, bardzo dobrze znane danie, czyli pulpeciki. Chrzan jest tanim, łatwo dostępnym i pysznym dodatkiem do sosów i mięs. Robiłam porządki i znalazłam zapomniany słoiczek chrzanu. Postanowiłam więc zrobić pulpety w sosie chrzanowym, z dodatkiem pysznego, świeżego koperku. Połączenie to jest bardzo pyszne, a pulpeciki zniknęły ekspresowo. 


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 600 ml bulionu warzywnego (przepis jak go zrobić znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpecików
  • 1 łyżeczka mąki pszennej i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól,
  • pieprz czarny mielony 
  • pieprz biały mielony

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (zamiast przecisnąć, można go drobno posiekać), 1 surowe jajko, bułkę tartą, słodką mieloną paprykę, płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać rękoma. Uformować małe kulki i obtoczyć je w mące. 

2. Bulion zagotować, wrzucić pulpeciki. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem, około 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszając.

3. Po tym czasie można na chwilę wyciągnąć mięsne kulki, aby wygodniej było robić sos. 

4. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać kilka łyżek bulionu z gotowania pulpetów, rozmieszać. Dodać do całości. Intensywnie rozmieszać. Zagotować. 

5. Dodać chrzan, dokładnie wymieszać. Dodać posiekany koperek, 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego oraz doprawić solą do smaku. 

6. Wrzucić z powrotem pulpeciki. Wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz