piątek, 1 czerwca 2018

Pierożki z pieczarkami i lubczykiem

pierogi

świąteczne pierogi

Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać pieczarki, to zrobienie takich pierożków to świetny pomysł. Od świąt upłynęło już dużo czasu i przyszła nam ochota na jakieś pierogi. Postanowiłam zrobić pierogi z pieczarkami, sporą ilością cebulki i świeżym lubczykiem. Bardzo smakowały mi takie prosto wyciągnięte z wody i później z barszczykiem też były świetne. 

Składniki na farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora gałązka lubczyku (można zastąpić suszonym)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • około 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

2.  Na patelni roztopić masło, można dodać dodatkowo łyżkę oleju, wtedy masło na pewno się nie przypali. Dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać czosnek, smażyć 1-2 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć je solą. Dodać lubczyk. Smażyć, aż pieczarki puszczą nadmiar wody i ta woda odparuje. Farsz nie może być zbyt rzadki, żeby pierogi dobrze się lepiły. 

3. Wyłowić gałązkę lubczyku, doprawić solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką. Smażyć jeszcze jakieś 2 minuty. Farsz wystudzić. 

4.  Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem.

5. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dosyć cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Ja zawsze odciskam, od kubka albo od kieliszka od wina. W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę. 

6. Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży. 

Zobacz także: 


1 komentarz: