Jeżeli nie macie pomysłu jak wykorzystać pieczarki, to zrobienie takich pierożków to świetny pomysł. Od świąt upłynęło już dużo czasu i przyszła nam ochota na jakieś pierogi. Postanowiłam zrobić pierogi z pieczarkami, sporą ilością cebulki i świeżym lubczykiem. Bardzo smakowały mi takie prosto wyciągnięte z wody i później z barszczykiem też były świetne.
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1 spora gałązka lubczyku (można zastąpić suszonym)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni roztopić masło, można dodać dodatkowo łyżkę oleju, wtedy masło na pewno się nie przypali. Dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać czosnek, smażyć 1-2 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć je solą. Dodać lubczyk. Smażyć, aż pieczarki puszczą nadmiar wody i ta woda odparuje. Farsz nie może być zbyt rzadki, żeby pierogi dobrze się lepiły.
3. Wyłowić gałązkę lubczyku, doprawić solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką. Smażyć jeszcze jakieś 2 minuty. Farsz wystudzić.
4. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem.
5. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą dosyć cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Ja zawsze odciskam, od kubka albo od kieliszka od wina. W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
6. Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.
Zobacz także:
Ciekawy pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuń