Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- natka pietruszki
- gałązka świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
+ bułka tarta do obtoczenia kotletów
+ olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek. Smażyć 2 minuty. Dodać pieczarki, oprószyć je solą. Smażyć tak długo, aby pieczarki puściły nadmiar wody i żeby ta woda odparowała. Wystudzić.
3. Do mięsa mielonego dodać posikaną natkę pietruszki i posiekane listki lubczyku, 1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki bułki tartej i surowe jajko. Dokładnie połączyć składniki rękoma.
4. Dodać pieczarki z cebulką i czosnkiem. Wyrobić masę rękoma i uformować okrągłe kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
5. Smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony (łącznie powinny się smażyć kilkanaście minut). Po usmażeniu wyłożyć kotlety na papier ręcznikowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz