Kolejny przepis na hummus. Wcześniej prezentowałam przepis na hummus klasyczny i hummus koperkowy. Na jednym z kanałów widziałam krótką wstawkę, jak przygotowywano hummus. Bardzo spodobał mi się ten przepis. W składnikach żadnej filozofii nie ma, jednak ich proporcje na prawdę wiele zmieniły. Wyszedł przepyszny. Konsystencja świetna i smak także fantastyczny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy około 425 ml (265 g po odsączeniu)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 małej papryczki chili (drugą połowę wykorzystałam do dekoracji)
- 60 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki pasty Tahini
- 2-3 łyżki zimnej wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Przenieść do misy od blendera.
2. Dodać obrany ząbek czosnku, pokrojoną paprykę chili, oliwę z oliwek, pastę Tahini, sok z cytryny, mieloną słodką paprykę. Zmiksować na gładka pastę.
3. Dodać wodę, doprawić solą i pieprzem. Zmiksować.
4. Gotowy hummus skropić oliwą z oliwek oraz udekorować pozostałą papryczka chili.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz