Chorizo to popularna, hiszpańska kiełbasa. Na surowo za nią nie przepadam, jednak po obróbce cieplej, kiedy wytopi się tłuszcz, staje się naprawdę pyszna. Ma intensywnie paprykowy smak, więc do dania nie trzeba dodawać suszonej, mielonej papryki. Świetnie smakuje zarówno w wersji łagodnej, którą robiłam wcześniej: Chorizo w sosie pomidorowym z ciecierzycą, jak i na ostro. Wcześniej prezentowałam także przepis na Paella z chorizo. Danie, które poniżej przedstawiam, jest bardzo szybkie w wykonaniu, a bardzo pyszne i sycące. Zaspakaja w 100 % mięsnych głodomorów. Chorizo można dodawać do wielu dań jednogarnkowych, a także na pizzę.
Składniki (porcja na ok. 4 osoby):
- 150 g chorizo (w plastrach)
- 2 puszki pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula (czerwona lub żółta)
- 3 łyżeczki pasty z chilii
- sól, pieprz czarny
- kilka gałązek szczypiorku
- 500 g makaronu
Sposób przygotowania:
1. Plastry chorizo pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć na suchej patelni, aż z kiełbasy wytopi się tłuszcz.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać posiekany czosnek. Smażyć jakieś 2 minuty.
3. Dodać pastę z chili (możecie najpierw dodać mniej i spróbować poziom ostrości, następnie dodać więcej), pomidory z puszki. Smażyć bez przykrycia, aż składniki dobrze się połączą, a sos zredukuje.
4. Doprawić solą i pieprzem.
5. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem oraz posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz