wtorek, 7 listopada 2017

Pyzy z mięsem

pyzy z mięsem

Po kopytkach przyszedł czas na pyzy z mięsem. Pyzy z mięsem zawsze jadłam u babci. Jest ona mistrzynią w wyrobach z ziemniaków. Teraz sama postanowiłam nauczyć się robić te nadziewane kluski. Zadzwoniłam do babci, wzięłam przepis na ciasto, oraz rady jak je wykonać. 

Składniki na farsz: 
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego, z szynki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Wykonanie farszu:

1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Zeszklić cebulę, następnie chwilę podsmażyć czosnek.

2. Dodać mięso, paprykę słodką i ostrą, pozostałe masło. Smażyć kilka minut, aż mięso się zarumieni. 

3. Dodać zioła prowansalskie, pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.

4. Farsz można już użyć w tej postaci, lub na koniec jeszcze zmielić lub rozdrobnić w mikserze. 


Składniki na ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie ciasta:

1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i przecisnąć przez praskę.

2. Przełożyć do dużej misy lub na stolnicę. Dodać pół łyżeczki soli, surowe jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto jest bardzo klejące można jeszcze dodać mąki ziemniaczanej. Ciasto powinno się tak charakterystycznie "rwać".

3. Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczyć na dłoni. Włożyć łyżeczkę farszu i uformować kulki. Wbrew pozorom okazało się to bardzo proste. 

4. Gotowe pyzy wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Można do wody dodać 1-2 łyżki oleju. Pyzy wówczas się nie skleją i będą gładkie. Gotować na małym ogniu, około 15 minut od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie mieszając. 

5. Pyzy podawać ze stopionym masłem, cebulką lub ulubionym sosem. 



Odgrzewanie pyz następnego dnia: 

1. Wrzucić pyzy do gorącej wody i trzymać na bardzo wolnym ogniu około 10-15 minut (w zależności od wielkości pyz).
2. Małe pyzy można wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu.  


Zobacz także:














3 komentarze: