wtorek, 28 listopada 2017

Świąteczne, kruche ciasteczka

świąteczne ciastka

kruche ciastka

W sklepach już pojawiły się świąteczne dekoracje do ciast i nie mogłam się powstrzymać, przed wypróbowaniem ich. Postanowiłam zrobić szybkie, kruche ciasteczka, a później je udekorować. 

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 7g)
  • do dekoracji: lukrowe, kolorowe pisaki, czekoladowe pisaki, cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekać na drobne kawałeczki.

2. Dodać jajko, szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

4. Ciasto podzielić na 3 części. Podsypać mąką stolnicę, a następnie każdą z części rozwałkować na grubość ok. 1-2 mm. Wycinać dowolne kształty.

5. Ciastka wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 7-8 minut. Aż ciastka się zarumienią.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat

    OdpowiedzUsuń