wtorek, 21 listopada 2017

Deserki z musem truskawkowym

deser z mascarpone

Nowy wariant moich ulubionych deserków z mascarpone. Wiem, że są wysokokaloryczne, ale mam słabość do kremu z mascarpone i śmietanki oraz musów owocowych. Fajne, gotowe do podania porcje w szklaneczkach. Można je wcześniej przygotować, a jak przyjdą goście to tylko wystarczy wyciągnąć je z lodówki. Spróbujcie także smaku brzoskwiniowego. Z podanego przepisu wychodzi 8-10 deserków. 


Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 300 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie biszkoptów 

Sposób przygotowania deserków:

1. Truskawki włożyć do małego rondelka. Dodać dwie łyżki cukru. Zagotować. 

2. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i dodać do truskawek w garnku. Dokładnie wymieszać i zblendować na gładki mus. Odstawić do schodzenia.

3. Śmietanę, po bezpośrednim wyjęciu z lodówki (musi być schłodzona) przelać do dosyć wysokiego naczynia lub miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ubić na gładki, sztywny krem. Należy uważać, aby nie miksować zbyt długo, aby krem się nie zważył.

4. Na dno szklaneczki wsypać pokruszone biszkopty. Następnie wyłożyć krem z mascarpone i śmietany. Na koniec wylać schłodzony, lekko tężejący mus truskawkowy. 

5. Deserki włożyć do lodówki. 

mus truskawkowy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz