Nowy wariant moich ulubionych deserków z mascarpone. Wiem, że są wysokokaloryczne, ale mam słabość do kremu z mascarpone i śmietanki oraz musów owocowych. Fajne, gotowe do podania porcje w szklaneczkach. Można je wcześniej przygotować, a jak przyjdą goście to tylko wystarczy wyciągnąć je z lodówki. Spróbujcie także smaku brzoskwiniowego. Z podanego przepisu wychodzi 8-10 deserków.
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 300 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie biszkoptów
Sposób przygotowania deserków:
1. Truskawki włożyć do małego rondelka. Dodać dwie łyżki cukru. Zagotować.
2. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i dodać do truskawek w garnku. Dokładnie wymieszać i zblendować na gładki mus. Odstawić do schodzenia.
3. Śmietanę, po bezpośrednim wyjęciu z lodówki (musi być schłodzona) przelać do dosyć wysokiego naczynia lub miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ubić na gładki, sztywny krem. Należy uważać, aby nie miksować zbyt długo, aby krem się nie zważył.
4. Na dno szklaneczki wsypać pokruszone biszkopty. Następnie wyłożyć krem z mascarpone i śmietany. Na koniec wylać schłodzony, lekko tężejący mus truskawkowy.
5. Deserki włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz