środa, 25 października 2017

Deser z kremem i musem brzoskwiniowym

deser z musem brzoskwiniowym

Pyszny deser, z moim ulubionym kremem ze śmietany i sera mascarpone, oraz orzeźwiającym musem brzoskwiniowym.  Wcześniej robiłam ciasto biszkoptowe z musem brzoskwiniowym. Teraz postanowiłam zrobić jego szybką wersję, w szklaneczkach. Z podanego przepisu wyszło mi jakieś 8 deserków.


Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie biszkoptów lub samodzielnie upieczony biszkopt

Sposób przygotowania deserków:


1. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odłożyć na bok. Syrop z brzoskwiń zagotować. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę prosto z opakowania. Dokładnie wymieszać. Dodać brzoskwinie (1 sztukę zostawić do ozdobienia deserków). Zblendować na gładki mus. Ostudzić, włożyć do lodówki i sprawdzać co jakiś czas czy mus zaczyna lekko tężeć.

2. Śmietanę, po bezpośrednim wyjęciu z lodówki (musi być schłodzona) przelać do dosyć wysokiego naczynia lub miski, dodać mascarpone i cukier puder. Ubić na gładki, sztywny krem. Należy uważać, aby nie miksować zbyt długo aby krem się nie zważył.

3. W szklankach układamy warstwowo:  mus brzoskwiniowy, pokruszone biszkopty, krem z mascarpone, następnie znów biszkopty, mus i na koniec krem. 

4. Całość ozdobić pokrojoną w kostkę brzoskwinią. 

mus brzoskwiniowy


Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz