piątek, 13 lipca 2018

Ciasteczka owsiane z siemieniem lnianym

ciasteczka z siemieniem lnianym



Trochę odmiany od tradycyjnych ciast, które ostatnio prezentowałam. Ciasteczka są zdrową przekąską, zawierającą płatki owsiane, siemię lniane, suszone owoce. Ciasteczka wyszły naprawdę super. Wszyscy domownicy byli zachwyceni. Połączenia walorów zdrowotnych i dodatkowo pysznego smaku. Polecam to jako przekąskę do pracy lub do zdrowszego podjadania. 

Składniki:
  • 130 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 130 g płatków owsianych 
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 130 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g suszonej porzeczki lub żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. W małym rondelku roztopić masło i cukier. Dodać cynamon i imbir, wymieszać. 

2.  W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, siemię lniane, suszone owoce, szczyptę soli.

3. Zawartość rondelka przelać do suchych składników w misce. Wymieszać.

4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować płaskie ciasteczka i układać je na blaszce.










5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15 minut.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. UPIECZONE, STRASZNIE TWARDE, ZMIEKNA KIEDYS?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie były twarde, może za długo pieczone? Proponuję przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

      Usuń
  2. Moje również były miękkie.

    OdpowiedzUsuń