sobota, 7 lipca 2018

Makaron z sosem szpinakowo-serowym

sos szpinakowo serowy

Czasami zapominamy o tym, naprawdę bardzo szybkim w wykonaniu i pysznym daniu. Szpinak świetnie komponuje się z serem. Danie jest sycące i z powodzeniem można je zrobić z zapasem na 2-3 dni. Mrożony szpinak zawsze można mieć na czarną godzinę i zrobić to szybkie danie, jak tylko najdzie ochota. 

Składniki:
  • szpinak mrożony 500 g 
  • 150 g sera mozzarella
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • zioła do dekoracji
  • 500 g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Na patelni roztopić masło. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak odmarznie. Następnie smażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 

3. Dodać pokruszoną w dłoniach mozzarellę oraz starty parmezan i wymieszać.

4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Udekorować ziołami. Danie świetnie smakowało ze świeżym oregano. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz