Czasami zapominamy o tym, naprawdę bardzo szybkim w wykonaniu i pysznym daniu. Szpinak świetnie komponuje się z serem. Danie jest sycące i z powodzeniem można je zrobić z zapasem na 2-3 dni. Mrożony szpinak zawsze można mieć na czarną godzinę i zrobić to szybkie danie, jak tylko najdzie ochota.
Składniki:
- szpinak mrożony 500 g
- 150 g sera mozzarella
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- zioła do dekoracji
- 500 g ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni roztopić masło. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak odmarznie. Następnie smażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
3. Dodać pokruszoną w dłoniach mozzarellę oraz starty parmezan i wymieszać.
4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Udekorować ziołami. Danie świetnie smakowało ze świeżym oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz