sobota, 14 lipca 2018

Tarta z malinami i musem czekoladowym

tarta z kremem czekoladowym

Od dawna miałam ochotę na taką tartę i w końcu mi się udało! Za dużo pomysłów do wykonania, a za mało czasu:) teraz już rozmyślam o rogalikach, które na moim stole są częstym gościem. Tarta bardzo udana. Ten puszysty mus czekoladowy jest przepyszny! Do tego jeszcze słodkie maliny, świetnie się skomponowały. Myślę, że wiśnie czy truskawki też by się sprawdziły. 

Składniki: (forma do tarty o średnicy 28 cm):
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 180 g zimnego masła  
  • 250 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej 
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • ok. 500g malin 
Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, pokrojone na kawałki zimne masło, szczyptę soli, surowe żółtka. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę.

2. Dno formy do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkować delikatnie ciasto. Ciastem wyłożyć formę do tarty, łączenie z bokami. Można wykleić kawałkami. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem.

3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 25-30 minut. Całkowicie wystudzić. 

4. Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej. Zmiksować z serem mascarpone na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki cukru pudru.

5. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na gęsty krem. Dodać mascarpone ze śmietaną i miksować na małych obrotach, tylko do połączenia składników.

6. Na tartę wyłożyć połowę malin. Następnie wyłożyć krem. Udekorować pozostałymi malinami. Tartę przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz