Idąc alejką, jednej z większych sieci handlowych, natrafiłam na czerwoną pastę curry. Mały niepozorny słoiczek z ciekawą nazwą i kolorem. Przeczytałam skład i od razu miałam pomysł na to danie. Kupiłam i była to bardzo dobra decyzja. Czasami jak zobaczymy produkt, którego nie znamy, warto zaryzykować i wypróbować.
Jest to jedno z dań, które pasuje zarówno do ryżu i kaszy. Robiąc większą porcję można zdecydować, z jakimi dodatkami zjemy np. kasza kus kus, ryż itd.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółtka papryka
- 1 mała puszka kukurydzy
- 3 duże pomidory
- sól, pieprz czarny mielony
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ryż lub kasza
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, słodka mieloną paprykę, sok z cytryny, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzy. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
3. Na patelni, na oliwie z oliwek, na dużym ogniu podsmażyć mięso. Zdjąć z patelni.
4. Na tej samej patelni, bez mycia, podsmażyć cebulę. Dodać marchew i paprykę. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną.
5. Dodać pomidory i kurczaka. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać kukurydzę i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
6. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem lub kaszą, oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz