niedziela, 8 lipca 2018

Kurczak z czerwoną pastą curry i warzywami

kurczak z warzywami

Idąc alejką, jednej z większych sieci handlowych, natrafiłam na czerwoną pastę curry. Mały niepozorny słoiczek z ciekawą nazwą i kolorem. Przeczytałam skład i od razu miałam pomysł na to danie. Kupiłam i była to bardzo dobra decyzja. Czasami jak zobaczymy produkt, którego nie znamy, warto zaryzykować i wypróbować. 
Jest to jedno z dań, które pasuje zarówno do ryżu i kaszy. Robiąc większą porcję można zdecydować, z jakimi dodatkami zjemy np. kasza kus kus, ryż itd. 

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółtka papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 duże pomidory
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ryż lub kasza
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić w kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, słodka mieloną paprykę, sok z cytryny, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzy. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. 

2. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w słupki. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić środki i pokroić.

3. Na patelni, na oliwie z oliwek, na dużym ogniu podsmażyć mięso. Zdjąć z patelni.

4. Na tej samej patelni, bez mycia, podsmażyć cebulę. Dodać marchew i paprykę. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną.

5. Dodać pomidory i kurczaka. Smażyć kilka minut. Na koniec dodać kukurydzę i smażyć 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

6. Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem lub kaszą, oraz świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz