W niedzielne popołudnie, na podwieczorek postanowiłam zrobić czekoladową owsiankę z borówkami. Jednocześnie zaspokoiłam swój głód, a także ogromną ochotę na czekoladę. Przepyszna! Naprawdę kiedyś niechętnie sięgałam po owsiankę, a teraz wiem że można ją przygotować w tak pyszny sposób, że zachwyci każdego. Owsiankę można przygotować na wiele sposobów i zastąpić nią śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację. Ta czekoladowa owsianka zdecydowanie może zastąpić także deser.
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mleka
- 5 kostek ciemnej czekolady
- 1 łyżka płatków kokosowych
- garść borówki amerykańskiej
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
W małym rondelku zagotować mleko z płatkami owsianymi, a następnie gotować na małym ogniu ok 5-8 minut. Aż wchłoną mleko i napęcznieją. Następnie zdjąć z ognia i dodać 4 kostki ciemnej czekolady i łyżeczkę syropu agawy. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Przełożyć do miseczki, na wierzchu wyłożyć borówkę. udekorować pozostałą posiekaną kostką czekolady i wiórkami kokosowymi.
Bardzo smaczna propozycja na zdrowe śniadanie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń