Pyszne, młode ziemniaki, aż żal aby nie pochłaniać ich dużej ilości. Tym bardziej, że dostałam dostawę świeżo ukopanych ziemniaków, wyhodowanych przez moich rodziców. Postanowiłam więc zrobić zupę, krem z młodych ziemniaków, z dodatkiem pora i cebuli. Zupa wyszła bardzo aksamitna i pyszna. Przysmak dla fanów warzyw i chrupiącego bekonu 😍
Składniki na (ok 2 litry zupy):
- 1 kg ziemniaków,
- 2 młode pory
- 1 spora cebula
- 1,2-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę (nie musi być równa bo i tak wszystko będzie miksowane). Czosnek drobno posiekać.
2. W garnku zagotować bulion. Wrzucić ziemniaki.
3. Na patelni na maśle podsmażyć por z cebulą. Po chwili dodać czosnek i smażyć jakieś 2 minuty. Do garnka dodać zawartość patelni. Gotować do miękkości.
4. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
5. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu.
6. Zupę podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem i usmażonym boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz