sobota, 28 lipca 2018

Krem z młodych ziemniaków

zupa z ziemniaków

zupa z ziemniaków


Pyszne, młode ziemniaki, aż żal aby nie pochłaniać ich dużej ilości. Tym bardziej, że dostałam dostawę świeżo ukopanych ziemniaków, wyhodowanych przez moich rodziców. Postanowiłam więc zrobić zupę, krem z młodych ziemniaków, z dodatkiem pora i cebuli. Zupa wyszła bardzo aksamitna i pyszna. Przysmak dla fanów warzyw i chrupiącego bekonu 😍

Składniki na (ok 2 litry zupy):
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 2 młode pory
  • 1 spora cebula
  • 1,2-1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku 
  • 100 g cienkich plastrów boczku wędzonego lub parzonego 
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę (nie musi być równa bo i tak wszystko będzie miksowane). Czosnek drobno posiekać. 

2. W garnku zagotować bulion. Wrzucić ziemniaki. 

3. Na patelni na maśle podsmażyć por z cebulą. Po chwili dodać czosnek i smażyć jakieś 2 minuty. Do garnka dodać zawartość patelni. Gotować do miękkości. 

4. Zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

5. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu. 

6. Zupę podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem i usmażonym boczkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz