Lekka, pyszna i tradycyjna zupa kalafiorowa. Idealna letnia zupa. Bardzo prosta do przygotowania. Sezon na kalafior trwa i warto z niego korzystać. Tym bardziej, że zawiera bogactwo witamin i minerałów.
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- natka pietruszki
- świeży koperek
- świeży szczypiorek
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
- sól, pieprz czarny
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
Sposób przygotowania:
1. Bulion zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w plastry marchewkę. Gotować około 10-15 minut.
2. Dodać podzielone na mniejsze różyczki kalafiora i gotować jeszcze około 8-10 minut.
3. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę umieścić w miseczce dodać kilka łyżek zupy. Wymieszać. Dodać do całości zupy.
4. Dodać posiekany koper, natkę pietruszki i kilka gałązek szczypiorku.
bardzo apetyczna ta zupka
OdpowiedzUsuń