środa, 18 lipca 2018

Zupa kalafiorowa

zupa


Lekka, pyszna i tradycyjna zupa kalafiorowa. Idealna letnia zupa. Bardzo prosta do przygotowania. Sezon na kalafior trwa i warto z niego korzystać. Tym bardziej, że zawiera bogactwo witamin i minerałów.

Składniki:
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • świeży szczypiorek
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego (przepis na bulion znajdziecie tutaj: bulion warzywny)
  • sól, pieprz czarny  
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 12%
Sposób przygotowania:

1. Bulion zagotować. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w plastry marchewkę. Gotować około 10-15 minut. 

2. Dodać podzielone na mniejsze różyczki kalafiora i gotować jeszcze około 8-10 minut. 

3. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę umieścić w miseczce dodać kilka łyżek zupy. Wymieszać. Dodać do całości zupy. 

4. Dodać posiekany koper, natkę pietruszki i kilka gałązek szczypiorku. 

  

1 komentarz: