piątek, 6 lipca 2018

Pieczone kotleciki mielone z cukinią i kaszą jaglaną

mielone kotlety

Pół wegańskie, dietetyczne, pieczone kotlety. Świetne jeżeli ktoś chce zmniejszyć ilość mięsa w diecie, albo przemycić więcej warzyw. Dobre dla osób nadużywających mięsa, aby ograniczyć jego ilość. Dzięki temu, że kotleciki są pieczone, a nie smażone, są dużo bardziej zdrowsze i lżej strawne.  

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • kilka gałązek świeżego szypiorku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz czarny mielony
  • łyżka oleju 
  • 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:

1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

2. Kaszę jaglaną wypłukać porządnie wodą, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić. 

3. Na patelni na łyżce oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek. Dodać cukinię i marchew. Smażyć kilka minut na małym ogniu, aby warzywa zmiękły, a nadmiar wody odparował. Wystudzić. 

4. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać surowe jajko, kaszę jaglaną, posiekany szczypiorek, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, łyżeczkę soli, pieprz czarny mielony, 3 łyżki bułki tartej, oraz przygotowane wcześniej warzywa. Jeżeli będzie konieczność to przed dodaniem ich do mięsa, odcisnąć je z nadmiaru płynu. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić mięso rękoma. 

5. Uformować małe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. 

6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku umieścić po małym kawałku masła, aby nie wysuszyły się podczas pieczenia.

7. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-50 minut, w zależności od wielkości waszych kotlecików. 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz