Będąc na urlopie pojechałam do rodzinnego domu, gdzie mama upiekła sernik wiedeński. Szukała przepisu i najbardziej zainteresował ją przepis Ani Starmach. Postanowiła z niego skorzystać i był to strzał w dziesiątkę, sernik wyszedł naprawdę pyszny. Dzięki temu, że sernik nie ma żadnego podkładu, mamy niczym niezakłócony smak masy serowej.
Składniki: (przepis na tortownicę 22-23 cm)
- 1 kg twarogu z wiaderka (lub dwukrotnie zmielony tłusty lub półtłusty)
- 5 jaj
- 100 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie można jeszcze dodać 1 łyżkę rodzynek i 1 łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli korzystacie z dużych jaj z wolnego wybiegu, to polecam wziąć tortownicę o średnicy 24 cm.
polewę wykonałyśmy wg mojego przepisu:
- 80 g ciemnej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
Sposób wykonania:
1. Mikserem utrzeć masło z cukrem, tak aby masa była puszysta.
2. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Zmiksować.
3. Pojedynczo wbijać jajka miksując.
4. Dodać ser. Zmiksować tylko do dokładnego połączenia składników.
5. Dno tortownicy wysmarować papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Wylać do środka masę twarogową.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 1,5 h. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonym piekarniku.
7. Polewa: Masło, czekoladę i mleko rozpuścić na łaźni wodnej. Letnią polewę wylać na wystudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz