Trochę urozmaicenia dla tradycyjnego makaronu z mięsem. Wystarczy zapiec wraz z serem, a zupełnie zmienia się smak. Sycące i pyszne danie, a do tego jeszcze mało pracochłonne. Można wcześniej wszystko przygotować, a po powrocie z pracy, lub gdy przyjdą goście, tylko wrzucić do piekarnika.
Składniki: (porcja na 4-6 osób)
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
- 4 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki pasty z papryczek chili lub kawałek świeżej papryki chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz czarny mielony
- 100 g żółtego sera
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżka masła lub oleju
- 400 g makaronu świderki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle lub oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek. Chwilę przesmażyć, uważając aby nie przypalić czosnku.
2. Dodać mięso mielone, pastę z papryczek chili, słodką mieloną paprykę, płaską łyżeczkę soli. Smażyć ok 10 min.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić środki. Pokroić w kostkę i dodać do dania. Smażyć aż pomidory puszczą nadmiar soku, a sos się trochę zredukuje.
4. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
5. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W naczyniu żaroodpornym umieścić makaron. Następnie wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu wyłożyć starty parmezan i żółty ser.
6. Piec w 190 stopniach około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz