sobota, 21 lipca 2018

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

zapiekanka z mięsem mielonym

zapiekanka z mięsem

Trochę urozmaicenia dla tradycyjnego makaronu z mięsem. Wystarczy zapiec wraz z serem, a zupełnie zmienia się smak.  Sycące i pyszne danie, a do tego jeszcze mało pracochłonne. Można wcześniej wszystko przygotować, a po powrocie z pracy, lub gdy przyjdą goście, tylko wrzucić do piekarnika. 

Składniki: (porcja na 4-6 osób)
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty z papryczek chili lub kawałek świeżej papryki chili 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 400 g makaronu świderki
Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni na maśle lub oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek. Chwilę przesmażyć, uważając aby nie przypalić czosnku. 

2. Dodać mięso mielone, pastę z papryczek chili, słodką mieloną paprykę, płaską łyżeczkę soli. Smażyć ok 10 min. 

3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić środki. Pokroić w kostkę i dodać do dania. Smażyć aż pomidory puszczą nadmiar soku, a sos się trochę zredukuje. 

4. Doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. 

5. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. W naczyniu żaroodpornym umieścić makaron. Następnie wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu wyłożyć starty parmezan i żółty ser. 



6. Piec w 190 stopniach około 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz