Bardzo prosta i szybka do zrobienia sałatka. Zrobiłam ją w większości z resztek jedzenia co miałam w lodówce. Nie chciałam żeby mięso z kurczaka, (z którego wcześniej gotowałam bulion do zupy) się zmarnowało. Więc pomyślałam, że sałatka na kolację będzie w sam raz. Zobaczyłam jakie składniki mam dostępne w domu i robiłam sałatkę. Naprawdę prosta w wykonaniu i do tego bardzo dobra.
Składniki:
- mięso gotowane z rosołu (2 pałki i 3 skrzydełka)
- 1 torebka ryżu 125 g
- mała puszka kukurydzy z czerwoną fasolą
- 3-4 kawałki papryki konserwowej
- 3 plasterki żółtego sera
- kilka ogórków konserwowych
- sól, pieprz czarny
- świeża natka pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotować w kostce rosołowej warzywnej. Czas gotowania, zgodnie z opakowaniem.
2. Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski.
3. Paprykę konserwową i ogórki pokroić w kostkę. Ja korzystałam z bardzo małych ogórków konserwowych, więc pokroiłam je w plasterki. Przełożyć do miski z mięsem.
4. Ser żółty pokroić w kostkę i dodać do reszty.
5. Kukurydzę z fasolą odsączyć z zalewy i również dodać do całości. Wymieszać.
6. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz ostudzony ryż.
7. Dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz