Chrupiąca, pyszna pizza z chorizo. Dla osób lubiących mięsne smaki, oprócz szynki, salami, boczku dobrą odmianą może być chorizo, aromatyczne intensywne w smaku, paprykowe. Surowe chorizo ma gumiastą konsystencję, ale po smażeniu czy pieczeniu, kiedy wytopi się tłuszcz jest pyszne i ma chrupiące brzegi. Wytopiony tłuszcz jednocześnie sprawia, że pizza jest wilgotna.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- 200 g żółtego sera
- chorizo w plastrach
- kilka kabanosów wieprzowych z chili
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula,
- ogórki konserwowe
- mała puszka kukurydzy
- sos pomidorowy, możecie kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: sos pomidorowy
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozdrobnić do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.
2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, sól, olej.
3. Wyrobić ciasto na gładką masę.
4. Ciasto pozostawić w misce. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na około godzinę.
5. Chorizo i kabanosy pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
6.Cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki.
7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Z przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy około 35 cm. Można zrobić też kilka mniejszych. Ja tym razem zrobiłam 8 małych. Idealne na spotkanie ze znajomymi.
8. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
9. Ciasto posmarować sosem. Jeżeli lubicie ostre smaki to pizzę można oprószyć pieprzem cayenne. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy, w dowolnej kolejności. Ja na sos wykładam ser, ogórki, cebulę, kukurydzę. Na wierzchu układam chorizo i kabanosy, aby pysznie się przypiekły.
Zrobiłam też wersję z boczkiem. Można użyć boczku parzonego lub wędzonego.
10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.
10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz