niedziela, 7 stycznia 2018

Meksykańska pizza z chorizo



Chrupiąca, pyszna pizza z chorizo. Dla osób lubiących mięsne smaki, oprócz szynki, salami, boczku dobrą odmianą może być chorizo, aromatyczne intensywne w smaku, paprykowe. Surowe chorizo ma gumiastą konsystencję, ale po smażeniu czy pieczeniu, kiedy wytopi się tłuszcz jest pyszne i ma chrupiące brzegi. Wytopiony tłuszcz jednocześnie sprawia, że pizza jest wilgotna.  


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Pozostałe składniki:
  • 200 g żółtego sera
  • chorizo w plastrach
  • kilka kabanosów wieprzowych z chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula,
  • ogórki konserwowe
  • mała puszka kukurydzy
  • sos pomidorowy, możecie kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie,  przepis znajdziecie tutaj: sos pomidorowy
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozdrobnić do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.

2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, sól, olej.

3. Wyrobić ciasto na gładką masę.

4. Ciasto pozostawić w misce. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu na około godzinę.

5. Chorizo i kabanosy pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

6.Cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę pokroić w paski. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. 

7. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Z przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy około 35 cm. Można zrobić też kilka mniejszych. Ja tym razem zrobiłam 8 małych. Idealne na spotkanie ze znajomymi.

8. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.

9. Ciasto posmarować sosem. Jeżeli lubicie ostre smaki to pizzę można oprószyć pieprzem cayenne. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy, w dowolnej kolejności. Ja na sos wykładam ser, ogórki, cebulę, kukurydzę. Na wierzchu układam chorizo i kabanosy, aby pysznie się przypiekły.
Zrobiłam też wersję z boczkiem. Można użyć boczku parzonego lub wędzonego.

10. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz