czwartek, 11 stycznia 2018

Pizza hawajska

domowa pizza

Pizza hawajska w nieco innym stylu. Zamiast szynki użyłam salami i okazało się to rewelacyjnym połączeniem z pozostałymi składnikami! Dodatkowo pyszny ser mozzarella. Ciasto do pizzy jest bardzo chrupiące i zawsze mi wychodzi. Przepis na ciasto znalazłam na stronie ciastonapizze.pl i naprawdę jest świetne.

Składniki na ciasto: 
  • 2,5 szklanki mąki tortowej 
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Pozostałe składniki:
  • 200 g sera mozzarella
  • puszka ananasa
  • salami w plastrach
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • sos pomidorowy, możecie kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie,  przepis znajdziecie tutaj:  sos pomidorowy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozdrobnić do miseczki i zalać letnim mlekiem i wodą. Dokładnie wymieszać.

2. Do dużej miski wsypać 2,5 szklanki mąki. Dodać rozpuszczone drożdże, sól, olej.

3. Wyrobić ciasto na gładką masę.

4. Ciasto pozostawić w misce. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. 

4. Ananasa pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulę pokroić w półksiężyce. Paprykę pokroić w paski. 

5. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na pizzę nie należy dawać zbyt dużo pieczarek, żeby pizza nie pływała, jak świeże pieczarki puszczą wodę. Jeżeli lubicie dużo pieczarek, to można je wcześniej poddusić na patelni, żeby pozbyć się nadmiaru wody.

6. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

7.  Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypanej mąką. Z przepisu wychodzą 2 pizze, o średnicy około 35 cm. Można zrobić też kilka mniejszych. 

8. Ciasto przełożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. 

9. Ciasto posmarować sosem. Ułożyć wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Ja na sos wykładam ser, następnie układam pieczarki, cebulę, kukurydzę, ananas, paprykę i salami. 

10. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 20 minut. Spód ciasta powinien lekko się zarumienić i być chrupiący. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz