Lekki, puszysty i do tego przepyszny sernik, z musem z brzoskwiniowym. Jeżeli nie masz piekarnika, lub po prostu nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni, zwłaszcza w upalne dni, to zdecydowanie możesz pokusić się na przygotowanie tego sernika. Szybki, bez pieczenia, a smakiem nie ujmuje pieczonemu sernikowi.
Składniki (tortownica 24 cm lub 26 cm):
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru (ok. 130-140 g)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 1/2 szklanki mleka
- 80-100 g biszkoptów
- 1 mała puszka brzoskwiń
- 1 galaretka cytrynowa
Sposób przygotowania:
1. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Brzoskwinie wraz z syropem zagotować w małym garnku. Zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną galaretkę. Dokładnie wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć biszkoptami.
3. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietankę (prosto z lodówki) na sztywno. Dodać do twarogu delikatnie zmiksować.
4. Mleko zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę. Wymieszać energicznie rózgą. Jeżeli nie rozpuści od razu to pozostawić na kilka minut, i jeszcze raz wymieszać. W razie potrzeby lekko podgrzać, ale trzeba uważać, aby nie zagotować.
5. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy twarogowej energicznie wymieszać rózgą. Szybko dodać kolejne 2 łyżki masy twarogowej, wymieszać. Dodać do całości masy twarogowej i zmiksować mikserem.
6. Masę twarogową wyłożyć na biszkopty. Włożyć do lodówki na ok. 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie wylać na wierzch mus brzoskwiniowy. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz