W upalne dni ciężko korzystać z piekarnika. Jednak polecam wstać rano nim wyjdzie straszny upal i upiec własne filety z kurczaka, a później spożytkować je na posiłki na cały dzień. Na kanapki, do sałatki lub z sosem do obiadu. Filety z kurczaka pieką się naprawdę szybko i nie są pracochłonne. Ja zawszę piekę je w rękawie do pieczenia, więc wychodzą bardzo soczyste, aromatyczne i naprawdę pyszne!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (ok 600 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka chili
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (najlepiej świeżo mielony)
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić z błonek i chrząstek.
2. Wszystkie przyprawy zmieszać z oliwek z oliwek. Gotową marynatą natrzeć mięso.
3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa to powinno mieć ono ok. 85 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz