niedziela, 16 czerwca 2019

Filety z kurczaka curry-chili

filety z kurczaka

kurczak pieczony


W upalne dni ciężko korzystać z piekarnika. Jednak polecam wstać rano nim wyjdzie straszny upal i upiec własne filety z kurczaka, a później spożytkować je na posiłki na cały dzień. Na kanapki, do sałatki lub z sosem do obiadu. Filety z kurczaka pieką się naprawdę szybko i nie są pracochłonne. Ja zawszę piekę je w rękawie do pieczenia, więc wychodzą bardzo soczyste, aromatyczne i naprawdę pyszne! 


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (ok 600 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka chili 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (najlepiej świeżo mielony)
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić z błonek i chrząstek.

2. Wszystkie przyprawy zmieszać z oliwek z oliwek. Gotową marynatą natrzeć mięso.

3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć, a następnie nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180  stopni ok. 30-40 minut. Jeżeli macie termometr do mięsa to powinno mieć ono ok.  85 stopni.


kanapka z pieczonym kurczakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz