Prosty sos na bazie pomidorów i kiełbasy chorizo. Zwykle robiłam sos z jednego rodzaju pomidorów, tym razem użyłam 3 odmian: zwykłe okrągłe, malinowe oraz bawole serce. Nie sądziłam, że będzie aż taka różnica w smaku! Każdy rodzaj dał coś od siebie, a cały sos wyszedł pyszny.
Składniki:
- 150-200 g kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory malinowe
- 2 pomidory zwykłe czerwone
- 1 pomidor bawole serce
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- ulubiony makaron: rurki/kokardki/świderki
Sposób przygotowania:
1. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażyć kiełbasę. Gdy tłuszcz się wytopi, a kiełbasa lekko zarumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minutę.
2. Dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszać i przez moment smażyć.
3. Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cukier. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą sok, a następnie sos się zredukuje, do pożądanej konsystencji.
4. Doprawić solą do smaku.
5. Podawać z makaronem, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz