czwartek, 13 czerwca 2019

Sos pomidorowy z chorizo

sos do makaronu

Prosty sos na bazie pomidorów i kiełbasy chorizo. Zwykle robiłam sos z jednego rodzaju pomidorów, tym razem użyłam 3 odmian: zwykłe okrągłe, malinowe oraz bawole serce. Nie sądziłam, że będzie aż taka różnica w smaku! Każdy rodzaj dał coś od siebie, a cały sos wyszedł pyszny.  

Składniki:
  • 150-200 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 pomidory zwykłe czerwone
  • 1 pomidor bawole serce
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • ulubiony makaron: rurki/kokardki/świderki

Sposób przygotowania:

1. Chorizo pokroić w kostkę. Na patelni, na łyżce oliwy podsmażyć kiełbasę. Gdy tłuszcz się wytopi, a kiełbasa lekko zarumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze około minutę. 

2. Dodać słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Wymieszać i przez moment smażyć. 

3. Dodać sparzone ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz cukier. Smażyć bez przykrycia, aż pomidory puszczą sok, a następnie sos się zredukuje, do pożądanej konsystencji.  

4. Doprawić solą do smaku. 

5. Podawać z makaronem, ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz