Ta wersja pierogów bardzo przypadła mi do gustu 👍 Sos pomidorowy z dodatkiem boczku dopełnił ten zestaw idealnie. Świetnie też smakowały do barszczyku, a także po prostu podsmażone z cebulką.
Składniki na farsz:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka płatków jalapeno lub chili
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki masła
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na patelni, na maśle podsmażyć krótko cebulę. Dodać czosnek smażyć minutę.
2. Dodać mięso mielone, mieloną paprykę, płatki jalapeno lub chili, 1/2 łyżeczki soli i nieco czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Smażyć, aż z mięsa wytopi się tłuszcz i zmieni całkowicie kolor. Miejscami może się nawet zarumienić. Na koniec, jeżeli będzie potrzeba doprawić jeszcze solą.
3. Farsz, razem z wytopionym tłuszczem przemielić w maszynce do mięsa, aby miało jednolitą konsystencję.
4. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, żółtko, olej. Lekko rozmieszać. Dodawać porcjami gorącą wodę i zagniatać ciasto. Masa musi być elastyczna i gładka. Ciasto odstawić na 10 minut, żeby odpoczęło. Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschło. Można też przełożyć do miski i przykryć talerzem.
5. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą cienko rozwałkować. Powycinać kółka. Można odcisnąć od kubka lub szklanki. W każdym kółku umieścić łyżeczkę farszu. Zamknąć pierożek i uformować z brzegów falbankę.
6. Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować ok. 4 minuty od wypłynięcia. Czas ten zależy od grubości waszego ciasta. Jeżeli będzie ono grube to czas gotowania też się wydłuży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz