Na wiosnę pojawiło się dużo świeżych ziół, więc postanowiłam wykorzystać je do pieczeni z mięsa mielonego. Nie dodawałam wyszukanych przypraw. Świeży lubczyk, szczypiorek i natka pietruszki zrobiły swoje. Do tego dodatek ugotowanej soczewicy i warstwa marchewki to świetne przełamanie smaku. Wyszło pyszne, soczyste i nie potrzebowało żadnych dodatków do kanapki.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g suchych ziaren soczewicy czerwonej
- 2 marchewki
- garść posiekanego szczypiorku, natki pietruszki oraz lubczyku ogrodowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny mielony
- 1/2 kostki rosołowej (do ugotowania soczewicy)- opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. Marchew obrać. Za pomocą obieraczki pokroić je na cienkie plasterki. Jeżeli będą grubsze, będą potrzebowały więcej czasu podczas gotowania. Włożyć je do gotującej się wody i gotować ok. 3 minut. Odcedzić i wystudzić.
2. Soczewicę wypłukać, a następnie gotować w kostce rosołowej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.
3. Mięso mielone przenieść do miski. Dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i lubczyk ogrodowy. Do tego mieloną kolendrę, bułkę tartą, sól i pieprz czarny mielony, a także surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma.
4. Dodać wystudzoną soczewicę. Wymieszać.
5. Keksówkę, o wymiarach 21 x 11 cm. wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć 2/3 mięsa. Następnie wyłożyć warstwę marchewki i pozostałe mięso.
6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. Wypływający z pieczeni tłuszcz powinien być klarowny. Jeżeli jest mętny, to pieczeń musi się jeszcze podpiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz