wtorek, 4 czerwca 2019

Pieczeń z indyka z ziołami, soczewicą i marchewką


Na wiosnę pojawiło się dużo świeżych ziół, więc postanowiłam wykorzystać je do pieczeni z mięsa mielonego. Nie dodawałam wyszukanych przypraw. Świeży lubczyk, szczypiorek i natka pietruszki zrobiły swoje. Do tego dodatek ugotowanej soczewicy i warstwa marchewki to świetne przełamanie smaku. Wyszło pyszne, soczyste i nie potrzebowało żadnych dodatków do kanapki.

Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g suchych ziaren soczewicy czerwonej
  • 2 marchewki
  • garść posiekanego szczypiorku, natki pietruszki oraz lubczyku ogrodowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 małe jajko 
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 kostki rosołowej (do ugotowania soczewicy)- opcjonalnie

Sposób przygotowania:

1. Marchew obrać. Za pomocą obieraczki pokroić je na cienkie plasterki. Jeżeli będą grubsze, będą potrzebowały więcej czasu podczas gotowania. Włożyć je do gotującej się wody i gotować ok. 3 minut. Odcedzić i wystudzić. 

2. Soczewicę wypłukać, a następnie gotować w kostce rosołowej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

3. Mięso mielone przenieść do miski. Dodać posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i lubczyk ogrodowy. Do tego mieloną kolendrę, bułkę tartą, sól i pieprz czarny mielony, a także surowe jajko. Dokładnie wyrobić masę rękoma. 

4. Dodać wystudzoną soczewicę. Wymieszać. 

5. Keksówkę, o wymiarach 21 x 11 cm. wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć 2/3 mięsa. Następnie wyłożyć warstwę marchewki i pozostałe mięso. 

6. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. Wypływający z pieczeni tłuszcz powinien być klarowny. Jeżeli jest mętny, to pieczeń musi się jeszcze podpiec. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz