Pyszny, szybki do wykonania i naprawdę mało pracochłonny sernik na zimno. Myślę, że ten sernik, na pewno sprawdzi się podczas wakacyjnych upałów. Nie potrzeba piekarnika, ani dużo skomplikowanych składników. Prosty i świetny sernik.
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 150 g cukru pudru
- 3 galaretki krystaliczne cytrynowe
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 16 sztuk biszkoptów
- 150 g mrożonych lub świeżych malin
Sposób przygotowania:
1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie dno wyłożyć biszkoptami. Jak powstaną duże przestrzenie między biszkoptami to ewentualnie można przyciąć biszkopty.
2. Dwie galaretki krystaliczne rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Twaróg zmiksować cukrem pudrem. Wąską strużką dodać przestudzoną galaretkę cały czas miksując.
3. Śmietanę prosto z lodówki ubić mikserem. Dodać do masy twarogowej, krótko miksować tylko do połączenia.
4. Masę twarogową wylać na biszkopty. Włożyć do lodówki.
5. Ostatnią galaretkę krystaliczną rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Wystudzić.
6. Ma masę twarogową wyłożyć mrożone lub świeże maliny. Zalać zimną, lekko tężejącą galaretką.
7. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz