Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe jest już na blogu. Tym razem chciałam pokazać Wam, jak prosto, a bardzo ciekawie można je udekorować. Zastanawiałam się jakie dekoracje wybrać. W związku z tym, że ze świąt zostały mi barwniki spożywcze, postanowiłam je wykorzystać. Zamieniłam klasyczny lukier w kolorowy.
Składniki:
- 50 świeżych drożdży
- 2 czubate łyżki śmietany
- 500 g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypywania
- 250 g masła
- 2 łyżki drobnego cukru
- 2 jajka
- marmolada twarda
- cukier puder do lukru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki pokruszyć drożdże, dodać śmietanę i cukier. Dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiać, dodać pokrojone zimne masło. Rozdrobnić nożem do masła. Dodać jajka i lekko wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
3. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 40-60 minut.
4. Każdą porcję ciasta rozwałkować, na podsypanym mąką blatem. Podzielić na trójkąty. Na każdy nakładać łyżeczkę powideł i starannie zwinąć rogalik.
5. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piec 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.
6. Do 2 łyżek przegotowanej wody, dodać cukier puder, aż do uzyskania gęstej lśniącej masy. Podzielić na mniejsze porcje, dodać po kilka kropli kolorowych barwników. Udekorować rogaliki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz