Wyjątkowe ciasto z musem truskawkowym i kremem truskawkowo-śmietanowo-mascarpone. Fantazyjne przejście od bieli, poprzez dwa odcienie różu, tworzy efekt ombre. Całość wykończona jest ciemną warstwą musu truskawkowego, co oprócz pysznego smaku daje piękny efekt.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka rozm. L
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 70 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ponieważ jeżeli masa będzie odpowiednio napowietrzona, to proszek do pieczenia jest zbędny)
Składniki na masę krem i mus:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 750 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny (ok. 15g)
- 4 łyżki ciepłej wody
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.
2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.
3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.
6. Żelatynę zalać wodą, wymieszać, odstawić. Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier. Dusić, aż truskawki puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić.
7. Śmietanę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone. Zmiksować. Podzielić na 3 części.
8. Jedna część pozostanie biała. Do drugiej części dodać 50 ml musu. Zmiksować krótko, tylko do połączenia. Do ostatniej części kremu dodać 150 ml musu. Również zmiksować. W razie potrzeby krem można dosłodzić cukrem pudrem.
9. Na wystudzony biszkopt wylać porcję kremu, z największą ilością musu. Następnie na środek wylać drugi krem. Na koniec na środek wyłożyć biały krem. Powierzchnię wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut.
10. Na powierzchnię delikatnie wylać pozostałą część musu truskawkowego. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz