środa, 24 kwietnia 2019

Truskawkowe ombre z mascarpone

truskawkowe ombre

truskawkowe ombre

Wyjątkowe ciasto z musem truskawkowym i kremem truskawkowo-śmietanowo-mascarpone. Fantazyjne przejście od bieli, poprzez dwa odcienie różu, tworzy efekt ombre. Całość wykończona jest ciemną warstwą musu truskawkowego, co oprócz pysznego smaku daje piękny efekt.  


Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 70 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie, ponieważ jeżeli masa będzie odpowiednio napowietrzona, to proszek do pieczenia jest zbędny)

Składniki na masę krem i mus:
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

  • 750 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny (ok. 15g) 
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.

2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.

3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.

4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.

5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, przez ok. 12-15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.

6. Żelatynę zalać wodą, wymieszać, odstawić. Truskawki przełożyć do garnka, dodać cukier. Dusić, aż truskawki puszczą sok. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Zblendować na gładki mus. Wystudzić. 

7. Śmietanę, wyciągniętą prosto z lodówki, ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać ser mascarpone. Zmiksować. Podzielić na 3 części. 

8. Jedna część pozostanie biała. Do drugiej części dodać 50 ml musu. Zmiksować krótko, tylko do połączenia. Do ostatniej części kremu dodać 150 ml musu. Również zmiksować. W razie potrzeby krem można dosłodzić cukrem pudrem. 

9. Na wystudzony biszkopt wylać porcję kremu, z największą ilością musu. Następnie na środek wylać drugi krem. Na koniec na środek wyłożyć biały krem. Powierzchnię wyrównać i włożyć do lodówki na 30 minut. 

10. Na powierzchnię delikatnie wylać pozostałą część musu truskawkowego. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz