Bardzo prosty i szybki do wykonania sos do makaronu. Naprawdę pyszny, a nie potrzeba wiele czasu aby go przygotować. Aromatyczny, lekko ostry pomidorowo - mięsny sos, z dodatkiem fasoli i kukurydzy.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1/2 papryczki chili
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- makaron świderki
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę. Następnie dodać czosnek. Smażyć jeszcze 1-2 minuty.
2. Dodać mięso mielone, oraz słodką i wędzoną paprykę. Smażyć kilka minut, aż mięso zmieni kolor. Dodać paprykę chili (uwaga, niektóre potrafią być naprawdę ostre!).
3. Dodać passatę pomidorową, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę. Gotować ok. 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz