Nie ma nic lepszego, niż domowe pieczone filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach! Do tego pyszny sos i kilka dodatków i obiad gotowy. Później można też się cieszyć pysznymi kanapeczkami, albo pokroić w kostkę i zrobić sałatkę.
- 400 g filetów z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy czerwone curry (imbir, papryka, cukier trzcinowy, cebula, czosnek, trawa cytrynowa, kolendra, pieprz cayenne, mięta, natka kolendry, galangal, liście limonki, kaffir, pieprz)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Filety z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić z chrząstek i nadmiaru błonek.
2. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą, natrzeć dokładnie mięso.
3. Włożyć mięso do lodówki na 2-3 h.
4. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Po zamknięciu, nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Czas pieczenia większych filetów będzie dłuższy. Temp mięsa w środku to ok. 85 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz