poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Mazurki Wielkanocne

Mazurek w pastą Tahini

mazurek wielkanocny

Wielkanocny mazurek z pastą Tahini, serem mascarpone, białą czekoladą i konfiturą porzeczką. Lubię robić mazurki, ponieważ można się przy nich ponieść fantazji, zarówno przy dekorowaniu jak i łączeniu różnych smaków. Kruchy placek, do którego można robić kombinacje naprawdę różnych produktów. Ten mazurek na pewno spodoba się fanom orzechów, sezamków i chałwy. Krem serowo-śmietanowo-sezamowy jest naprawdę fantastyczny!

Przepis znajdziecie tutaj: 


Mazurek z orzechową bezą


mazurek orzechowy


Kruche ciasto wykonałam z przepisu Magdy Gessler, który widziałam podczas jej wielkanocnego programu. Do kruchego ciasta dodała oprócz surowego żółtka, żółtko ugotowane na twardo. Mazurek wyszedł bardzo kruchy i smaczny. Dodatkowo wykonałam orzechową bezę. Orzechy laskowe i włoskie zmieliłam w blenderze, dzięki temu mazurek wyszedł bardzo intensywnie orzechowy. Warstwa konfitury porzeczkowej to świetne, owocowe przełamanie smaku.

Przepis znajdziecie tutaj:

Mazurek kajmakowy


mazurek kajmakowy

Pyszny, kruchy i bardzo słodki mazurek wielkanocny. Kajmakowy mazurek nie jest pracochłonny, a efekt jest fantastyczny. 

Przepis znajdziecie tutaj:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz