Wieki nie jadłam fasolki po bretońsku, postanowiłam odświeżyć sobie to danie. Tradycyjna fasolka po bretońsku to często zapominane, a naprawdę pyszne, aromatyczne i sycące danie.
Składniki:
- 400 g białej fasoli "Piękny Jaś"
- 500 g kiełbasy
- 400-500 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- listek laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz czarny
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
1. Fasolę zalać zimną wodą i moczyć całą noc. Namoczoną fasolę przepłukać bieżącą wodą, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, oraz około łyżeczkę soli. Od zagotowania, gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 1 godzinę i 15 minut. Do miękkości.
2. Kiełbasę pokroić w kostkę lub w talarki. Podsmażyć na patelni, na łyżce masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać słodką mieloną paprykę, ostrą paprykę i wędzoną. Wymieszać. Dodać ugotowaną fasolą, wraz z resztą wody, w której się gotowała.
3. Zalać passatą pomidorową. Gotować kilka minut, aż sos nieco się zredukuje, a składniki dobrze połączą. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
4. Podawać z pieczywem.
uwielbiam taką fasolkę
OdpowiedzUsuń