środa, 27 marca 2019

Pizza hawajska z salami

pizza z salami

pizza z salami

Ta wersja pizzy hawajskiej, to moja ulubiona! Szynkę zamieniłam na salami, do tego soczysty ananas, trochę kukurydzy, czerwonej papryki i tarty ser mozzarela lub gołda. Połączenie, naprawdę fantastyczne! Ciasto na pizzę, jak zawsze chrupiące i nawet po odgrzaniu na drugi dzień, dobre 👍


Składniki na ciasto (2 pizze):
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka oleju
Pozostałe składniki:
  • salami klasyczne lub pepperoni
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • kukurydza 
  • czerwona papryka
  • ser żółty lub mozzarella 
  • sos pomidorowy (możecie go zrobić samodzielnie, oto dwa moje ulubione przepisy:uniwersalny sos pomidorowy, oraz sos marinara)


Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40-60 minut.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Rozwałkować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Na cieście rozsmarować kilka łyżek sosu pomidorowego. Następnie posypać startym serem. Wyłożyć osuszonego z zalewy i pokrojonego w kawałki ananasa, pokrojoną paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz salami. 

4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec ok.20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz