Ta wersja pizzy hawajskiej, to moja ulubiona! Szynkę zamieniłam na salami, do tego soczysty ananas, trochę kukurydzy, czerwonej papryki i tarty ser mozzarela lub gołda. Połączenie, naprawdę fantastyczne! Ciasto na pizzę, jak zawsze chrupiące i nawet po odgrzaniu na drugi dzień, dobre 👍
Składniki na ciasto (2 pizze):
- 400 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 120 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżka oleju
Pozostałe składniki:
- salami klasyczne lub pepperoni
- kilka plastrów ananasa z puszki
- kukurydza
- czerwona papryka
- ser żółty lub mozzarella
- sos pomidorowy (możecie go zrobić samodzielnie, oto dwa moje ulubione przepisy:uniwersalny sos pomidorowy, oraz sos marinara)
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokruszyć do miseczki. Wymieszać z ciepłym mlekiem i wodą. Dodać do mąki. Dodać płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby doczynić niewielką ilość mąki. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 40-60 minut.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Rozwałkować. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Na cieście rozsmarować kilka łyżek sosu pomidorowego. Następnie posypać startym serem. Wyłożyć osuszonego z zalewy i pokrojonego w kawałki ananasa, pokrojoną paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz salami.
4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec ok.20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz