sobota, 23 marca 2019

Ciasto owocowa lekka chumurka

ciasto z pianką

lekkie ciasto

Pyszne ciasto z lekką pianką, jak ptasie mleczko. To jest mój pierwszy przepis z wykorzystaniem galaretki krystalicznej. Efekt przerósł moje oczekiwania Wykorzystałam mrożone maliny. Świetnie zachował się ich kształt, smak i wygląd. Klasycznymi galaretkami można wykreować różne kolory warstw. Tęczowe połączenia, w zależności od preferencji. Poświęcając więcej czasu, można mieć wiele warstw. Kolorowe pianki podbijają smak, bo jemy też oczami. Grubość biszkoptu również dowolna, w zależności od upodobań. Można też go zastąpić gotowymi biszkopcikami. 

Składniki: 
  • 2 jajka rozm. L
  • 40 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka krystaliczna truskawkowa z wanilią lub cytrynowa
  • 150 g świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.

2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.

3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.

4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.

5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, ok. 15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy. 

6. Cytrynową i malinową galaretkę rozpuścić osobno, każdą w 200 ml gorącej wody. 

7. Schłodzoną śmietanę, prosto z lodówki ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać połowę ostudzonej galaretki malinowej i zmiksować. Wyłożyć na wystudzony biszkopt. 

8. Na malinową warstwę pianki, delikatnie wylać pozostałą połowę malinowej galaretki oraz połowę cytrynowej galaretki. Włożyć do lodówki na kilka minut.

9. W między czasie, dodać pozostałą połowę galaretki cytrynowej do połowy ubitej śmietany. Wyłożyć na wierzch. Włożyć do lodówki. 

10. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. 

11. Na ciasto wyłożyć maliny.  Zalać je lekko tężejącą galaretką. 

Ciasto przechowywać w lodówce. 


2 komentarze: