Pyszne ciasto z lekką pianką, jak ptasie mleczko. To jest mój pierwszy przepis z wykorzystaniem galaretki krystalicznej. Efekt przerósł moje oczekiwania Wykorzystałam mrożone maliny. Świetnie zachował się ich kształt, smak i wygląd. Klasycznymi galaretkami można wykreować różne kolory warstw. Tęczowe połączenia, w zależności od preferencji. Poświęcając więcej czasu, można mieć wiele warstw. Kolorowe pianki podbijają smak, bo jemy też oczami. Grubość biszkoptu również dowolna, w zależności od upodobań. Można też go zastąpić gotowymi biszkopcikami.
Składniki:
- 2 jajka rozm. L
- 40 g cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 70 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka krystaliczna truskawkowa z wanilią lub cytrynowa
- 150 g świeżych lub mrożonych malin
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, wymieszany z cukrem waniliowym, intensywnie miksując na wysokich obrotach, aż do wykończenia cukru. Warto poświęcić na ten etap sporo czasu i porządnie ubić pianę. Dzięki temu biszkopt będzie bardzo puszysty i wysoki.
2. Dodawać pojedynczo żółtka. Po każdym miksować ok. 30 sekund.
3. Dodać olej oraz mleko. Wymieszać silikonową łopatką lub łyżką.
4. Dodać porcjami, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
5. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć biszkopt. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni, ok. 15 minut. Biszkopt powinien mieć delikatnie złoty kolor. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy biszkopt się upiekł. Patyczek powinien być suchy.
6. Cytrynową i malinową galaretkę rozpuścić osobno, każdą w 200 ml gorącej wody.
7. Schłodzoną śmietanę, prosto z lodówki ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Podzielić na pół. Do jednej połowy dodać połowę ostudzonej galaretki malinowej i zmiksować. Wyłożyć na wystudzony biszkopt.
8. Na malinową warstwę pianki, delikatnie wylać pozostałą połowę malinowej galaretki oraz połowę cytrynowej galaretki. Włożyć do lodówki na kilka minut.
9. W między czasie, dodać pozostałą połowę galaretki cytrynowej do połowy ubitej śmietany. Wyłożyć na wierzch. Włożyć do lodówki.
10. Galaretkę krystaliczną rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić.
11. Na ciasto wyłożyć maliny. Zalać je lekko tężejącą galaretką.
Ciasto przechowywać w lodówce.
pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń