Bardzo prosty i szybki do wykonania sos szpinakowo-beszamelowy. Szpinak i ser to zawsze świetne połączenie :)
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 400 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 40 ser żółtego sera gołda
- 40 g sera Grana Padano
- sól, pieprz czarny
- 500 g ulubionego makaronu
Sposób przygotowania:
1. W małym garnku rozpuścić jedną łyżkę masła. Dodać łyżkę mąki i chwilę smażyć intensywnie mieszając. Wlać mleko cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodać starty ser. Mieszać, aż ser się rozpuści, a sos będzie miał aksamitną konsystencję.
2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje.
3. Do szpinaku dodać wcześniej przygotowany sos beszamelowy, oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz