czwartek, 7 marca 2019

Makaron z sosem szpinakowo-beszamelowym

sos szpinakowy z serem

Bardzo prosty i szybki do wykonania sos szpinakowo-beszamelowy. Szpinak i ser to zawsze świetne połączenie :)

Składniki (porcja na 4 osoby):
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 ser żółtego sera gołda
  • 40 g sera Grana Padano
  • sól, pieprz czarny
  • 500 g ulubionego makaronu

Sposób przygotowania:

1. W małym garnku rozpuścić jedną łyżkę masła. Dodać łyżkę mąki i chwilę smażyć intensywnie mieszając. Wlać mleko cały czas mieszając, aby nie było grudek. Dodać starty ser. Mieszać, aż ser się rozpuści, a sos będzie miał aksamitną konsystencję. 

2. Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na patelni na łyżce masła. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. 

3. Do szpinaku dodać wcześniej przygotowany sos beszamelowy, oraz szczyptę gałki muszkatałowej. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. 

4. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz