Zupa jarzynowa z pieczarkami i kalafiorem. Wprawdzie o tej porze roku kalafior nie jest polski, ani też tani, to jednak się skusiłam i wyszła bardzo pyszna zupa. Lekka, a jednocześnie też treściwa. Po prostu pycha :) Już nie mogę doczekać się letnich, pełnych smaku warzyw.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1/2 główki kalafiora
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchewka
- kawałek selera
- mały por
- 2 ziemniaki
- łyżka masła
- 1,5 litra wody
- łyżka masła
- natka pietruszki
- listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- gałązka lubczyku ogrodowego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki tymianku, estragonu
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić i pokroić w dosyć grubą kostkę. Na patelni na maśle, na dosyć dużym ogniu, krótko podsmażyć pieczarki z tymiankiem i estragonem, aby się zarumieniły. Dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna, a pieczarki pozostaną jędrne.
2. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w słupki. Seler obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Do garnka wlać 1,5 litra wody. Włożyć marchew, korzeń pietruszki, por, seler w kawałku, ziemniaki oraz pieczarki. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk ogrodowy i kilka gałązek natki pietruszki. Całość gotować, aż warzywa będą al dente,
4. Dodać podzielony na różyczki kalafior. Gotować jeszcze ok. 10 minut do miękkości warzyw.
5. Doprawić solą i pieprzem czarnym. Podawać ze świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz